31 Mart 2011 Perşembe

Alonso ve Hamilton

Formula 1’de Avustralya GP’sinin ardından şampiyonluk için favori olarak Sebastian Vettel gösterilmeye başlandı. Ancak pist üzerindeki rekabetin farklı boyutları da ortaya çıkıyor.

McLaren’in 2008 şampiyonu Lewis Hamilton, Alonso’nun bu yıl ve her zaman en büyük rakibi olacağını belirtti: “Her zaman en büyük ve en yakın rakibimin Fernando Alonso olacağını düşünürüm. Eğer biz Prost ve Senna isek onu benim Prost’um olarak görüyorum.”

İngiliz pilotun bu açıklaması akıllara Alonso'nun geçen sezon öncesi yaptığı benzer bir yorumunu akıllara getirdi.

2010 sezonu öncesinde Ferrari ile anlaşan Fernando Alonso, "2007'de Lewis Hamilton ile aynı takımda yarışmak gelişmeme yardımcı oldu ve bugün Ferrari'ye gelebilecek düzeye ulaştım" ifadelerini kullanmıştı.

McLaren'de aynı takımda oldukları süre boyunca aralarının hep açık olduğu ve anlaşamadıkları iddia edilen Hamilton ve Alonso'ya dair bir dip not daha: İki şampiyon pilot, yarış hafta sonları dışında birbiriyle mesaj atıp selamlaşıyorlarmış...

Peter Sauber Giden Puanlara Yanıyor

Avustralya yarışında çok iyi performans göstererek otoritelerin dikkatini çeken Sauber pilotlarının topladıkları 10 puan, otomobilin kanat yapılarında belirlenen ölçülere uymadığı gerekçesiyle diskalifiye edilmesi sonrası silinmişti.

Sauber takımının sahibi Sir Peter Sauber, yaşanan bu olay sonrası takımın teknik sorumlusu James Key'i kovacağına dair söylentilerin gerçek dışı olduğunu söyledi.

Bu konuda yorum yapmak istemediğini, önümüzdeki günlerde resmi bir açıklama yapacaklarını belirten Peter Sauber "Giden 10 puan içimizi çok acıttı. Bu olay kolay iyileşmeyecek yaralar açmıştır. Ancak kimseyi kovmuyoruz." dedi.

Newey: "McLaren RB7'nin Egzozunu Kopyaladı"

Kış testlerindeki hayal kırıklığına rağmen, sezonun ilk yarışında müthiş bir performans göstererek Hamilton ile podyuma çıkan McLaren'in sırrını rakibi açıkladı.

Geçen sezonun şampiyonu RB6 ve bu sezona hızlı bir başlangıç yapan RB7'nin tasarımcısı Adrian Newey, "McLaren bizim egzoz sistemimizi kopyaladı." dedi.

McLaren takımı, kış testlerinde araçla ilgili dayanıklılık sorunları yaşadıktan sonra var olan egzoz sistemini daha basit bir tasarımla değiştirdiklerini açıklamıştı. Red Bull'un dahi tasarımcısı Newey, bu sistemin RB7'deki egzoz sistemi olduğunu iddia ediyor.

RB7'deki sistem ekstra downforce üretmek için sıcak çıkış gazlarının arka difüzere kanalize ediyor.

Newey, Reuters'e yaptığı açıklamada, "McLaren sistemi çalıştırmış gibi görünüyor. Bizi epey zorlayabilirler. Bizi, bizim tasarımımızla geçerlerse çok üzülürüm" dedi.

30 Mart 2011 Çarşamba

Lucas'ın Albümünden...

Lucas di Grassi'nin albümünden müthiş bir fotoğraf...

2005 F3 Dünya Şampiyonası podyumu: Vettel, Kubica ve Di Grassi

29 Mart 2011 Salı

Karikatür Nico

Force India'ya reserv pilot olarak geçen, geçen sezonun en dikkat çeken çaylaklarından olan Nico Hulkenberg, kendisi için yapılan yukarıdaki karikatürü kendi internet sitesinin ana sayfasına koymuş ve bir de küçük not iliştirmiş: "Çok beğendim"

28 Mart 2011 Pazartesi

Alonso'nun Yakın Takibi

Fernando Alonso Avustralya'daki antrenmanları oldukça yakından takip ediyor...

Horner: "Malezya'da KERS Kullanacağız"

Avustralya'daki ilk yarış öncesi RB7'deki KERS sistemini kaldırdıkları açıklamasıyla F1 dünyasını şok eden Christian Horner, konuya açıklık getirdi.

Melbourne'deki sıralama turlarında ve yarışta, dayanıklılık sorunu yaratabileceğinden endişe duydukları için sistemi araçtan çıkarttıklarını ifade eden Horner, Malezya'daki yarışta KERS kullanacaklarını söyledi.

"Albert Park pistinde KERS çok fazla etki yaratmayacaktı, dolayısıyla dayanıklılık sorunu yaşama riskini almadık. Bu bilgiyi yarış bitene kadar basınla paylaşmamış olmamızın nedenlerinden biri de bu. Ancak Malezya yarışında böyle bir imkanımız olmayacak. Kazanmaya devam etmek istiyorsak KERS ile ilgili sorunları çözmeli ve Sepang'da sistemi kullanmalıyız" diye konuşan Horner, bu koşullara rağmen elde edilen zaferin memnuniyet verici olduğunu sözlerine ekledi.

Geleneksel Tartışma Başladı

Formula 1'in gelenekselleşen tartışması bu sezon da ilk yarışın hemen ardından başladı.

F1 çevrelerinin katılımıyla gerçekleştirilen etkinlikte yeni kuralların sezonu nasıl etkileyeceği tartışılıyor.

Her sene olduğu gibi bu sene de ikiye bölünen Formula 1 dünyasında, 2011'de uygulamaya geçilen yeni kuralların gözden geçirilmesi gerektiği görüşlerine, kuralların etkisini tartışmak için erken olduğu yorumlarıyla cevaplanması ile karşılık verilmesiyle açılış yapıldı.

Haber şakayla karışık ama gerçek...

Odak noktasında üç temel değişiklik var: KERS, DRS (hareketli arka kanatlar) ve yeni lastikler.

Bazı çevreler, KERS'i kullanan diğer takımların, sistemi kullanmayan Red Bull'un hızına yetişememiş olmasından yola çıkarak, KERS'in fark yaratamayacağı görüşünü savunuyorlar.

DRS için de etkinliğinin henüz anlaşılamadığı yorumları yapılıyor.

Ferrari takım paronu Stefano Domenicali, yeni kuralları değerlendirmek için erken olduğunu ifade edenlerden biri... "Avustralya'da DRS'nin kullanımına izin verilen yer takvimin en kısa düzlüklerinden biri. Değerlendirme yapmak için bir süre daha beklemek gerekecektir. KERS ise daha çok bulunduğunuz konumu koruma amaçlı kullanılabilir. Bekleyip göreceğiz"

İlk yarıştan zaferle ayrılan Red Bull'un takım patronu Christian Horner ise sözlerine "KERS'i kullanmadığımız için yorum yapamayacağım" diyerek başladı. Horner lastikler sayesinde yarışların çok daha stratejik bir anlam kattığını belirtti ve DRS konusunda Domenicali ile aynı fikirdeydi.

27 Mart 2011 Pazar

"KERS Kullanmadık"

Red Bull takım patronu Christian Horner, Avustralya'daki ilk yarışta KERS'i kullanmadıklarını açıkladı.

Horner, cuma antrenmanlarında KERS'i denediklerini ancak dayanıklılık açısından kendilerini tatmin etmediği için sıralama turları ve yarışta sistemi kullanmadıklarını açıkladı.

"Starta bakarsak KERS'e çok da ihtiyacımız yok gibi görünüyor" diye konuşan Horner, tasarımcı Adrian Newey'nin sistemin aracın aerodinamik şekline uydurması gerektiğini ve bunun bazı sıkıntılar yarattığını söyledi.

Horner, kompleks bir sistem olan KERS'i Avustralya'da kullanmanın risk olduğuna karar verdiklerini ve her iki araçtan da cihazın çıkartıldığını belirtti.

Alonso: "Çok Kötü Değildi"

Sezonun ilk yarışında podyum dışında kalan Fernando Alonso, Avustralya'daki yarış hafta sonunun kendileri adına çok iyi geçmediğini söyledi.

"Şampiyonluk yolundaki iki önemli rakibe, Vettel ve Hamilton'a karşı puan kaybettik. Petrov'un önümde finiş görmesini ise çok fazla önemsemiyorum. Sonuçta şampiyona tek yarıştan oluşmuyor. Değerlendirme yaparken büyük resmi görmeliyiz" diye konuşan Alonso, Webber'i geride bırakmış olmasından memnuniyet duyduğunu ifade etti.

Alonso, "McLaren ve Red Bull'a karşı yeterince güç gösteremedik. Elbette startta dışarıda kalıp onunculuğa gerilemiş olmak ve geriden gelmek zorunda kalmak bu durumu etkiledi. Tüm bu açılardan bakınca dördüncülük çok kötü bir sonuç değil" diye konuştu.

İşte Son Sıralama

Avustralya yarışı sonrası FIA tarafından yapılan incelemeler sonucu Sauber takımı diskaliye edildi.

Arka kanatların hızı arttıracak kadar düz olduğu gerekçesiyle Sergio Perez ve Kobayashi'nin puanları silindi ve sıralama da değişti.

İşte klasman:

Pos  Driver        Team                      
1. Vettel Red Bull-Renault
2. Hamilton McLaren-Mercedes
3. Petrov Renault
4. Alonso Ferrari
5. Webber Red Bull-Renault
6. Button McLaren-Mercedes
7. Massa Ferrari
8. Buemi Toro Rosso-Ferrari
9. Sutil Force India-Mercedes
10. Di Resta Force India-Mercedes
11. Alguersuari Toro Rosso-Ferrari
12. Heidfeld Renault
13. Trulli Lotus-Renault
14. D'Ambrosio Virgin-Cosworth

Tebrikler Petrov

Formula 1 Kulübü ekibi, F1 kariyerinde ilk kez podyuma çıkan Rus pilot Vitaly Petrov'u tebrik etti, güzel bir röportaj yaptı ve hatıra fotoğrafı çektirdi.

Vettel İlk Zaferini Aldı

Formula 1'de sezonun ilk yarışında zafer son şampiyonun oldu.

Sebastian Vettel, pole pozisyonunda başladığı yarışın başından sonuna kadar liderliği bırakmadı ve Red Bull'a ilk zaferini getirdi.

İkinci sıradan başlayan Lewis Hamilton da yerini korumayı başararak podyuma çıktı.

Ancak günün en büyük sürprizi, podyumun üçüncü basamağına çıkan Renault pilotu Vitaly Petrov’un kariyerinde ilk kez podyuma çıkması oldu.

Dördüncülük Ferrari pilotu Fernando Alonso'ya, beşincilik ise Mark Webber'e gitti.

Mercedes adına ilk yarış gerçek bir hayal kırıklığı oldu. Rosberg ve Schumacher rakipleriyle yaşadıkları temaslar sonrasında devam edemeyince Alman takım finiş göremedi.

Yarışta iki de pitten geçme cezası geldi. Barrichello'ya Rosberg'le yaşadığı temas sonrası, Button'a ise Massa'ya yaptığı atak esnasında kaçış yolundan kendine avantaj sağladığı gerekçesiyle ceza geldi.

26 Mart 2011 Cumartesi

Formula 1 Kulübü İzleyicileri Ne Diyor?

Sıralama turları sonrası Formula 1 Kulübü izleyicilerinin twitter üzerinden bize gönderdikleri yorumlar müthişti...

İzleyicilerimizin hem espri anlayışını hem de F1 bilgisini taktir etmemek mümkün değil...

İşte o yorumlar:

mutlurasim rasim / Şampiyon dışında diğerleri de kaldığı yerden devam ediyor. Ferrari, Massa hayal kırıklığına devam, yarışı görmek gerek tabi

RamizAga Ramiz DEĞİŞEN / Bir şey yok. Bu sezonda Ferrari, Red-Bull ve McLaren'ler kapışacak gibi ama yarınki start pozisyonu kargaşaya elverişli

refikgulbahar Refik GULBAHAR / Sıralamanın ilk 3ü yarın podyumda olmayacak.Bunu hep beraber göreceğiz. F1'de hiçbirsey eskisi gibi olmayacak.(yeni kurallar)

TheRedcloud Bulut HARBELI / McLaren'i destekledim yıllarca hep Mika Hakkinen için ama artık Red Bull'a geçiş yapıyorum

zico86 Erkan Şükrü KAPI / Yarın özellkle Button - McLaren ikilisi strateji ile geçen seneki yaptıklarını yapabilirler

odetodeo Kübra MAKASKIRAN / Basın toplantısında Seb'in KERS kullanmadığını duyunca Hamilton'ın ümitsizce başını sallayışı günü özetliyor sanki.

balkabagi5 'ef / Bu sıralamalardan sonra söylenecek tek şey : ''Herkese benden Red Bull !

tolgaozaydin Tolga / Sıralamadan çok yarış içerisindeki stratejiyi merak ediyorum

elifcvc Elif ÇİVİCİ / Vettel umarım yarın da KERS'i açmayı unutur

berkhanyaman Berkhan YAMAN / Schumi efsane kimliğini kendi elleriyle öldürüyor sanki.

CuneytMarmara Cüneyt MARMARA / Adrian Newey : .. Siz bir de #RB7'yi KERS'le görün

cesaree_ Ahmet YILMAZTEKİN / Kinky Kylie, Enfes Liz'i aratmadı.

Kankalp Muhammed KANKALP / Artık Adrian Newey'i yasaklamanın zamanı geldi bence, adam iyice zıvanadan çıktı

yyasarr Yasar / Vettel > KERS + Hamilton ...

ozdenkemal Kemal ÖZDEN / RB7>KERS + MP4 26 ; HAM ~ VET daha uygun olur sanki

(27 Mart'ta YGS sınavına girecek tüm izleyicilerimize şimdiden başarılar...)

İlk Yarışın Sıralaması

1 Vettel - Red Bull 1'23.529

2 Hamilton - McLaren 1'24.307

3 Webber - Red Bull 1'24.395

4 Button - McLaren 1'24.779

5 Alonso - Ferrari 1'24.974

6 Petrov - Renault 1'25.247

7 Rosberg - Mercedes-Benz 1'25.421

8 Massa - Ferrari 1'25.599

9 Kobayashi - Sauber 1'25.626

10 Buemi - Toro Rosso 1'27.066

11 Schumacher - Mercedes-Benz 1'25.971

12 Alguersuari - Toro Rosso 1'26.103

13 Perez - Sauber 1'26.108

14 di Resta - Force India 1'26.739

15 Maldonado – Williams 1'26.768

16 Sutil - Force India 1'31.407

17 Barrichello – Williams 1'26.270

18 Heidfeld – Renault 1'27.239

19 Kovalainen - Lotus 1'29.254

20 Trulli - Lotus 1'29.342

21 Glock - Virgin 1'29.858

22 d'Ambrosio – Virgin 1'30.822

23 Liuzzi - HRT 1'32.978

24 Karthikeyan – HRT 1'34.293

Şampiyon Kaldığı Yerden...

Avustralya’daki ilk yarışın pole pozisyonunu Sebasitan Vettel elde etti. Red Bull’un son şampiyon pilotu RB7 ile 1.23.529’luk derece elde etti ve ilk sıradan yarışa başlama hakkını kazandı.

İkinci sıra, son saniyede elde ettiği 1.24.307 ile McLaren pilotu Lewis Hamilton’ın oldu.

Red Bull pilotu Mark Webber üçüncülüğü elde ederken, McLaren’den Jenson Button dördüncü oldu.

Ferrari’nin İspanyol pilotu Fernando Alonso ise beşincilikte kaldı.

Kazasız geçen, sezonun ilk sıralama turlarında yarış dışı kalan tek pilot, spin atarak çakıl havuzuna gömülen Williams pilotu Rubens Barrichello oldu.

Avustralya’daki sıralama turlarının ilk sürprizi, birinci seansta geldi. Robert Kubica’nın yerine getirilen Nick Heidfeld elenerek Renault’ya ilk şokunu yaşattı.

İkinci sürpriz ise, bu sezona çok daha güçlü bir giriş yapması beklenen Mercedes pilotu Michael Schumacher’in 11.’likte kalarak son bölümde pole pozisyonu için yarışamaması oldu.

Bu sene uygulanmaya başlanan %107 kuralına takılan iki isim de aynı takımdan geldi. HRT pilotları Narain Karthikeyan ve Vitantonio Liuzzi yarışa katılma haklarını kaybettiler.

Formula 1 Kulübü Yeni Sezona Hazır

Formula 1 Kulübü yenilenmiş stüdyosuyla yeni sezona hazır...

25 Mart 2011 Cuma

2. Antrenmanda McLaren Lider

Kış testlerinde beklentilerin altında kalan ve Avustralya yarışı öncesi otomobilde değişikliğe giden McLaren rakiplerine gözdağı verdi.

İkinci antrenmanda 1 dakika 26 saniye altına inmeyi başaran tek takım olan McLaren ilk iki sırada seansı bitirdi ve günün en hızlı isimleri oldular.

Kazasız geçen seansın son bölümdeki yağmur, pilotların zaman turlarını geliştirmelerini engelleyince Alonso ve Red Bull pilotları İngiliz ikilinin gerisinde kaldılar.

İşte ikinci antrenmanın sonuçları:

1.  Button         McLaren-Mercedes      1m25.854s            32
 2.  Hamilton       McLaren-Mercedes      1m25.986s  + 0.132   31
 3.  Alonso         Ferrari               1m26.001s  + 0.147   28
 4.  Vettel         Red Bull-Renault      1m26.014s  + 0.160   35
 5.  Webber         Red Bull-Renault      1m26.283s  + 0.429   33
 6.  Schumacher     Mercedes              1m26.590s  + 0.736   31
 7.  Massa          Ferrari               1m26.789s  + 0.935   34
 8.  Perez          Sauber-Ferrari        1m27.101s  + 1.247   39
 9.  Barrichello    Williams-Cosworth     1m27.280s  + 1.426   34
10.  Rosberg        Mercedes              1m27.448s  + 1.594   23
11.  Alguersuari    Toro Rosso-Ferrari    1m27.525s  + 1.671   31
12.  Petrov         Renault               1m27.528s  + 1.674   29
13.  Heidfeld       Renault               1m27.536s  + 1.682   22
14.  Buemi          Toro Rosso-Ferrari    1m27.697s  + 1.843   30
15.  Kobayashi      Sauber-Ferrari        1m28.095s  + 2.241   35
16.  di Resta       Force India-Mercedes  1m28.376s  + 2.522   33
17.  Sutil          Force India-Mercedes  1m28.583s  + 2.729   31
18.  Maldonado      Williams-Cosworth     1m29.386s  + 3.532   29
19.  Kovalainen     Lotus-Renault         1m30.829s  + 4.975   22
20.  Trulli         Lotus-Renault         1m30.912s  + 5.058   23
21.  D'Ambrosio     Virgin-Cosworth       1m32.106s  + 6.252   36
22.  Glock          Virgin-Cosworth       1m32.135s  + 6.281   30
23.  Liuzzi         HRT-Cosworth          No time               1

İlk Antrenman Red Bull'un

Formula 1'de Avustralya GP, ilk gün antrenmanları ile başladı...

Sabah seansına damga vuran takım ise Red Bull oldu.

Mark Webber ile Sebastian Vettel ilk iki sırada antrenmanı tamamlarken Ferrari pilotu Fernando Alonso üçüncü sırayı aldı.

2011 sezonunun ilk kazası ise Lotus'un reserv pilotu Karun Chandhok'tan geldi. Hintli pilot, soğuk lastiklerin de etkisiyle spin atan aracını kontrol etmekte zorlanınca duvara çarptı. Chandhok kazayı yara almadan atlattı ancak Lotus'un T128'i için aynı ifadeyi kullanmak mümkün değil...

İşte ilk antrenmanın sonuçları:

1. Webber Red Bull-Renault 1m26.831s 20

2. Vettel Red Bull-Renault 1m27.158s + 0.327 19

3. Alonso Ferrari 1m27.749s + 0.918 20

4. Rosberg Mercedes 1m28.152s + 1.321 16

5. Barrichello Williams-Cosworth 1m28.430s + 1.599 24

6. Button McLaren-Mercedes 1m28.440s + 1.609 29

7. Hamilton McLaren-Mercedes 1m28.483s + 1.652 26

8. Schumacher Mercedes 1m28.690s + 1.859 14

9. Kobayashi Sauber-Ferrari 1m28.725s + 1.894 13

10. Petrov Renault 1m28.765s + 1.930 15

11. Massa Ferrari 1m28.842s + 2.011 20

12. Heidfeld Renault 1m28.928s + 2.097 14

13. Sutil Force India-Mercedes 1m29.314s + 2.483 19

14. Buemi Toro Rosso-Ferrari 1m29.328s + 2.497 21

15. Maldonado Williams-Cosworth 1m29.403s + 2.572 24

16. Ricciardo Toro Rosso-Ferrari 1m29.468s + 2.637 23

17. Perez Sauber-Ferrari 1m29.643s + 2.812 18

18. Hulkenberg Force India-Mercedes 1m31.002s + 4.171 20

19. Kovalainen Lotus-Cosworth 1m32.428s + 5.597 13

20. d'Ambrosio Virgin-Cosworth 1m35.282s + 8.451 17

21. Glock Virgin-Cosworth 1m35.289s + 8.458 15

22. Chandhok Lotus-Cosworth no time 1

23. Liuzzi HRT-Cosworth no time

24. Karthikeyan HRT-Cosworth no time

“Strateji Geliştirmek Kolay Değil”

Ferrari pilotu Fernando Alonso, Avustralya’daki ilk yarış öncesi antrenmanlarda elde edilen derecelerin sıralama turları ve yarışlar için gerçek gösterge olmayacağını söyledi.

İspanyol pilot, antrenman seanslarında ilk sıraları alan Red Bull ve McLaren’in yanı sıra Williams ve Renault’nun da rekabetçi bir görüntüde olduğunun altını çizdi.

Sıralama turlarında en az hata yapan takımın ön sıralardan yarışa başlama avantajını eline geçireceğini dile getiren Alonso, “İlk sırada başlamak yarışı kazandırmayacaktır. Lastikler hakkındaki bilgilerimiz hala çok eksik. Testlerdeki pistlerle Albert Park arasındaki her fark lastiklerin tepkisini değiştirebilir. Bu yüzden yarışta olabildiğince esnek olmalı, hızlı karar verebilmeliyiz. Çünkü tek bir set lastik ile 10 tur mu atabileceğiz yoksa 30 tur mu, bilemiyoruz. Strateji geliştirmek çok kolay olmayacak” dedi.

Hakkinen, Rosberg ve Schumacher Reklam Filminde Buluştu


videoplayback_xvid trtformula1

Mercedes'ten çok keyifli bir reklam filmi...

24 Mart 2011 Perşembe

Usta ile Çırağı

Michael Schumacher'in Sebastian Vettel'i çocukluğundan bu yana desteklediğini daha önce bu sayfalarda eski fotoğrafları ile paylaşmıştık.

Yeni sezon başlamadan hemen önce ikili bu kez Avustralya'da yan yana geldi ve elbette fotoğraf makinelerinin flaşları patlamaya başlıyor.

Geçtiğimiz sezon bekleneni veremeyen Usta ile şampiyonluğa ulaşan Çırak kıyasıya bir rekabete girişecek.

Efsane Alman ise bu kez daha iddialı: "Çok daha iyi bir otomobile sahibiz. Red Bull'un çok güçlü olduğunun farkındayız. Podyum için micadele edebileceğimizi düşünüyorum. Zafer bile kazanabiliriz."

Christian Horner Özel Röportajı

Formula 1 Kulübü ekibi, Avustralya topraklarına adım atar atmaz özel röportajlar için çalışmaya başladı.

Pazar günü yarış öncesinde Formula 1 Kulübü programında yer almak üzere özel bir röportaj veren Red Bull takım patronu Horner, kameramanımız Tayfun Bayburt ve F1 dünyasının acar muhabiri Erbatur Ergenekon aynı karede bu şekilde görüntülendi.

27 Mart pazar sabahı saat 07:00'de başlayacak olan programımızı ve çok özel Horner röportajını kaçırmayın...

23 Mart 2011 Çarşamba

Renault Pilotları Antrenmanda

Avustralya'daki açılış yarışı yaklaşırken, takım ve pilotlar da ülkedenin farklı özelliklerini keşfedecek zaman buldular.

Renault'da Robert Kubica'nın yerine yarışacak olan Nick Heidfeld ve takım arkadaşı Vitaly Petrov, Avustralya Futbol takımının antrenmanına katıldılar.

Avrupalı pilotlar, Avustralya'nın kendine has bu sporuna pek alışık olmasa da oldukça eğlendiler. Elbette futbolcularla Heidfeld ve Petrov arasındaki boy farkı daha makul olsaydı, ikilinin yeteneklerini daha rahat görme imkanı bulunabilirdi.

Vettel'in Avustralya Macerası

Son şampiyon Sebastian Vettel, açılış yarışının yapılacağı Avustralya'da çiftlik yaşantısını tecrübe etti...

Koyunları güderken, koyun yünlerini kırpıp temizlerken ve çoban köpekleriyle birlikte gün geçirirken pek de Formula 1 pilotu gibi görünmüyordu..

Ekibimiz Avustralya Yolunda

Formula 1 Kulübü ekibi, Tayfun Bayburt, Erbatur Ergenekon ve Elif Bekfelavi, an itibariyle Avustralya'ya doğru yolculuklarını sürdürüyorlar...

Yukarıdaki fotoğraf, ekibimiz İstanbul'dan yola çıkmadan az önce çekildi ve sonrasında uçaklarına binip yola çıktılar...

Avustralya'dan harika röportajlar ve çok özel görüntülerle hafta sonumuzu renklendireceklerinden eminiz...

Vettel Korkmuyor

Son şampiyon Sebastian Vettel, yeni kuralları ve uygulamaların piste ve rakiplerinin performanslarına yansımasından çekinmediklerini söyledi.

Kış testleri boyunca güçlü bir görüntü çizdiklerini belirten Alman pilot, "Testlerden sonra kendimizi ve gücümüzü rakiplerimizle kıyaslama imkanı bulamıyoruz. Rakipler çok farklı aerodinamik paketleri farklı zamanlarda ve değişik yakıt yükleriyle test ettiler. Dolayısıyla kimin ne durumda olduğunu bilmek mümkün değil" dedi.

"Korkacak ya da çekinecek bir durum yok. İyi durumdayız ve sezona hazırız. Testler boyunca ufak tefek birkaç küçük sorun dışında dayanıklılık problemi yaşamadık. Kendimize güvenimiz tam olarak Avustralya'da start alacağız" diye konuşan Sebastian Vettel, ünvanını korumanın çok kolay olmayacağını vurguladı.

Vettel, "Herkesin sıfır puanı var ve hep beraber eşit olarak başlıyoruz. Otomobilimin üzerindeki 1 beni daha hızlı yapmaz. Takım olarak çok çalışıp sezon sonunda ilk sırada olmaya çalışacağız" dedi.

Button: "Dayanıklılık Sorunlarımızı Çözdük"

Sezon öncesi testlerinde rakiplerinin yarısı kadar pistte kalabilen McLaren'in şampiyon pilotu Jenson Button, dayanıklılık sorunlarını çözdüklerini ve Avusturalya'da ön sıralarda yer alacaklarına inandığını söyledi.

Testlerde yaşadıkları problemler nedeniyle otomobilin gerçek performansını göremediklerini belirten İngiliz pilot, "Avustralya'daki ilk antrenmanlarda mümkün olduğunca pistte kalıp yarış öncesinde en iyi şekilde hazırlanmak istiyoruz" diye konuştu.

Button, testlerde yaşanan teknik sorunlar nedeniyle iyi bir hazırlık dönemli geçiremediklerini kabul ederken, "Ferrari ve Red Bull'un çok güçlü göründüğünü söyleyebiliriz. Ancak McLaren'in bir sürpriz yapabileceği ve üst üste üçüncü kez Avustralya'da zafer kazanıp kazanamayacağımı göreceğiz. İyi bir otomobilimiz var ve bunu ilk yarıştaki performansımız ile ispatlamak istiyoruz" dedi.

Avustralya'dan zaferle ayrıldığı taktirde, Michael Schumacher'e ait olan "üst üste üç kez aynı pistte kazanma" rekorunu egale edebilme ihtimalinin kendisini heyecanlandırdığını dile getirdi.

22 Mart 2011 Salı

F1'in En Moda Renkleri

Pirelli lastikler bu sezon izleyicilerin takımların pit stratejilerini takip edebilmelerini sağlamak için lastik üzerindeki yazılarında türe göre renk kodları atadı...

İşte bu sezonun F1'de en moda renkleri..


Sert Hamur: Gümüş
Medium: Beyaz
Yumuşak Hamur: Sarı
Süper Yumuşak Hamur: Kırmızı
Islak: Orange
Intermediate: Mavi

Avustralya'da Hazırlıklar Başladı...

Melbourne, Formula 1'de sezonun ilk yarışına hazırlanmaya başladı.

Pistte ve şehrin genelinde hazırlıklar yapılıyor...

Avustralya, muhteşem sezon açılışı için son rütuşlar sonrası büyük heyecanın başlamasını beklemeye başlayacak...

20 Mart 2011 Pazar

Lotus’un Yaramaz Köpekleri

Team Lotus fabrikasının sevimli köpekleri Max ve Sam ile daha önce tanışmıştık.

Bu sevimli iki kardeşin özellikle Heikki Kovalainen ve takım patronu Mike Gascoyne araları çok iyi…

Hatta patron Mike fabrika olduğu zamanlarda ikili fırsatını bulurlarsa odalarından kaçıp Gascoyne’nin odasına saklanıyorlamış.

Mike Gascoyne’in ise bu yaramazlıktan bir şikayeti yok.

17 Mart 2011 Perşembe

Schumacher “Podyum Kovalayacağız”

Geri dönüş sezonunda beklentilerin altında kalan Michael Schumacher çok daha iyi bir sezon geçireceğine inandığını söyledi.

Takımın 2011 otomobilinin geliştirilmesinde büyük bir iş başardığını dile getiren Schumacher, “Her yarışta rekabetçi ve podyum kovalayabilecek bir araç olup olmadığını görmek için birkaç yarıştaki performansa bakmamız gerekecek. Ancak şunu kesin olarak söleyebilirim, doğru yolda ilerliyoruz. Üst sıralar için mücadele edebileceğimize inanıyorum” dedi.

Schumacher, 2010′un kendisi için çok büyük hayal kırıklığı olmadığını ekledi ve “3 yılın ardından geri döndüğümde kaldığım yerden devam edebileceğimi düşünmemiştim. Sonuçta rekabetin, gelişimin ve yarışın en üst düzeyde olduğu bir dünyadayız. Geri döndüğünüzde öğrenmeniz gereken çok fazla şey oluyor. Ancak bugün içinde bulunduğumuz duruma bakıyorum ve izleyicilere rekabetçi bir Mercedes izleceğimizi düşünüyorum” diye konuştu.

15 Mart 2011 Salı

Alonso’dan McLaren’e Destek

Ferrari pilotu Fernando Alonso, sıkıntılı bir dönem geçiren McLaren’in, testlerde göründüğünden daha iyi durumda olduğunu ve rekabetçi olacağını düşündüğünü söyledi.

Testlerde elde edilen derecelerin takımların gerçek güçlerini gösteremeyeceğini vurgulayan İspanyol pilot, “McLaren Avustralya’da podyuma çıkamayabilir. Ancak onuncu sırada da kalmayacaktır” diye konuştu.

14 Mart 2011 Pazartesi

Vettel 2014′e Kadar Red Bull’da

Son dönemde adı Ferrari ile birlikte anılan son şampiyon Sebastian Vettel, Red Bull ile olan sözleşmesini 2014′e kadar uzattı.

Red Bull Motor Sporları Direktörü Helmut Marko, “Yeni sözleşme yalnızca bir formalite. İki taraf da uzun yıllar birlikte çalışmak istiyorlardı” diye konuştu.

Red Bull, Sebastian Vettel’i 1998 yılından beri Genç Pilot Yetiştirme Programı çerçevesinde destekliyordu. 2007 ve 2008 yıllarında kardeş takım Toro Rosso’da yarışan Alman pilot, 2010′da takımıyla birlikte şampiyonluğa ulaşmıştı.

13 Mart 2011 Pazar

Hamilton: “İçim Rahat”

2011′e sıkıntılı başlayan ve sezon öncesi testlerinde dayanıklılık sorunları yaşayan McLaren’in şampiyon pilotlarından Lewis Hamilton, her şeye rağmen hayal kırıklığı yaşamadığını ve takım olarak bir an önce toparlanabileceklerine inandığını söyledi.

İngiliz pilot, “Hızlı bir şekilde gelişeceğimize inanıyorum. Ne fabrikada ne de takımdaki insanlar yan gelip yatmıyorlar, yaşadığımız sorunlara çözüm üretmeye çalışıyorlar. Bir felaket ile karşı karşıya değiliz,yalnızca istediğimiz performansı elde etmekte zorlanıyoruz ve problemlerimiz halledilebilecek şeyler… Geçen yıl da çok iyi başlayamamıştık ama takımlar şampiyonasında ikinci olduk. İlk yarışa kadar gelişim göstereceğiz ve uzun sezon içerisinde istediğimiz noktaya ulaşacağız” diye konuştu.

Hamilton, rakipleriyle karşılaştırıldığında MP4-26′nın hızının yeterli olduğunu ancak dayanıklılık sorununa dikkat çekerek, ilk yarışta finiş görüp göremeyeceklerinin kendilerini en fazla düşündüren nokta olduğunu ifade etti.

Ferrari En Önde, McLaren En Geride…

Sezon öncesi testleri sona erdi…

Barcelona’da yapılan son testler sonrası takımların testlerde elde ettikleri son mesafe ölçümlerinde Ferrari en ön sırada yer alırken, Red Bull ikinci sıradan İtalyanları takip etti.

Ancak listenin en fazla dikkat çeken noktası, son sırada kalan McLaren oldu.

Valencia’daki ilk testlerde 2010 otomobilinin geliştirilmiş versiyonu ile yer alan İngiliz takım 2011 aracı yalnızca 3603 km kat etti. Bu rakama Valencia’daki toplam kilometreyi eklediğimizde bile ancak 4719 km’ye ulaşabiliyoruz ki bu bile McLaren’i Force India ve Virgin’in gerisinde bırakıyor.

İşte 2011 otomobilleri ile kat edilen toplam mesafeler:

1. Ferrari, 6985km

2. Red Bull, 6129km

3. Sauber, 5914km

4. Mercedes, 5778km

5. Toro Rosso, 5352km

6. Renault, 5031km

7. Williams, 4985km

8. Force India, 4127km

9. Lotus, 4084km

10. Virgin, 3709km

11. McLaren, 3603km

Sezon öncesi testlerinde 2010 otomobillerinin kat ettiği mesafe:

1. HRT, 1949kms

2. Force India, 1308kms

3. McLaren, 1116kms

4. Virgin, 876kms

12 Mart 2011 Cumartesi

Alonso’nun Keyfi Yerinde

Tüm takımlar favori olarak Red Bull’u görse de, Vettel ve Webber en çok çekindikleri takımın Ferrari olduğunu açıkladılar.

İtalyan takımın yıldızı Fernando Alonso, Barcelona’daki son testler geride kalırken aracın dayanıklılık ve hız açısından iyi durumda olduğunu söyledi.

Rakipleri hakkında yorum yapmaktan kaçınan İspanyol pilot, bir gazetecinin “Rakip takımlarla kıyasladığınızda kendinizi nerede görüyorsunuz” sorusuna “Bildiğim kadarıyla hep beraber Barcelona’dayız, yoksa yanılıyor muyum” şeklinde esprili bir cevap verdi.

Vettel: “Mercedes Şaşırttı, Ferrari Hızlı”

Son şampiyon Sebastian Vettel, Red Bull’un sezon öncesi testlerinde önemli gelişmeler gösterdiğini ancak henüz Ferrari kadar iyi durumda olmadıklarını söyledi.

Yeni sezona hazır olduklarını belirten Vettel, “Bizim için en önemlisi ilk yarışlarda dayanıklılık sorunu yaşamamak.Ne kadar hızlı bir otomobiliniz olursa olsun, finiş çizgisine ulaşamıyorsanız bir anlamı yok. Geçen yıl sezon başında kaybettiğimiz değerli puanları bu sefer hanemize yazdırmak istiyoruz. İlk yarıştan son yarışa kadar rekabetçi bir takım olabilmek için çok çalıştık. Sorunsuz bir test dönemi geçirdik” diye konuştu.

Rakipleri hakkında değerlendirme yaparken dikkatli konuşan Alman pilot, “Mercedes son testlerde herkesi şaşırttı. Ferrari epey hızlı bir otomobil yaratmış gibi görünüyor. Ancak unutmamalıyız ki her şey ilk yarışta anlaşılacak” dedi.

Webber: “Ferrari Çok Güçlü”

Red Bull’un deneyimli pilotu Mark Webber, Ferrari’yi ilk yarışın favorisi olarak gördüğünü söyledi.

Takımların gerçek durumlarını testlerden görebilmenin mümkün olmadığını ifade eden Avustralyalı, “Ferrari güçlü görünüyor. Bizim de iyi işler çıkarttığımızı düşünüyorum. Geri kalan takımların neler yapabileceğini ise tahmin etmek çok güç” diye konuştu.

“Kesin olarak söyleyebileceğim tek şey Melbourne’de ilk sekiz içerisinde yer alabileceğimiz” diye konuşan Webber, Ferrari’nin hızını yarışa taşıması durumunda favori olarak görülebileceğini belirtti.

Webber, Barcelona’daki son testlerde büyük ilerleme kaydettiklerini ve Avustralya’daki yarışta iyi bir performans gösterebileceklerine inandığını ifade etti ve ekledi: “Kendimi ülkemde yapılacak yarışa tam olarak hazır hissediyorum. Hazırlıklarda elimizden gelenin en iyisini yaptığımıza inanıyorum. Dayanıklılık ve aracı tanıma konusunda ilerleme kaydettik ancak her şeyin mükemmel olması için hala zamana ihtiyacımız var”

Schumi: “Red Bull Açık Ara Önde”

Sezon öncesi testler tüm hızıyla devam ederken diğer yandan da takımları ilk yarış öncesi heyecan sardı. 27 Mart’ta gecikmeli olarak start alacak Formula 1 2011 sezonu öncesi, tahminler de yapılmaya başladı.

Mercedes GP’nin tecrübeli pilotu Michael Schumacher ise, birçok kişinin sözlerini destekleyerek Red Bull Racing takımının 2011’de de büyük bir avantaja sahip olduğunu belirtti.

Schumacher, son şampiyon takım için şu sözlere yer verdi: “Zorlu bir mücadele olacak ama şu noktada bir değerlendirme yaptığımızda Red Bull’un açıkça önde olduğunu görüyoruz. Bu yüzden onlara yetişmemiz gerek.”

Michael, testlerin ardından kendi otomobillerini de böyle değerlendirdi: “Bizim otomobilimizde güvenilirlik açısından problem yok. Ama oyunumuzu biraz daha yükseltmemiz gerek. Özellikle lastikler çok kritik bir konu.”

Mercedes takım patronu Ross Brawn ise, ilk yarış koşulmadan hangi takım ne düzeyde olduğunu bilebilmelerinin zor olduğunun altını çizerek, “Otomobil şu an için beklentilerimizi karşılıyor. Yapmak istediklerimizi gerçekleştirebilen bir düzeydeyiz. Geçen yıldan daha iyi bir sezon geçireceğimize inanıyorum” diye konuştu.

11 Mart 2011 Cuma

Massa, Ferrari’sinden Memnun

Barcelona’da iyi zamanlar ortaya koyan Ferrari pilot Felipe Massa, Ferrari F150 Italia’sının son güncelleme paketinden çok memnun olduğunu dile getirdi. 2010’da zor bir yıl geçiren Brezilyalı sürücü, 2011 için umutlu konuştu:

“Şu anda otomobilde daha fazla yere basma gücü olduğunu hissediyorum. Bu da özellikle böyle bir pistte daha iyi sonuçlar veriyor. Yeni paket çok iyi çalışıyor. Ama durmayıp bir dahaki gelişme için de iyi bir adım atmalıyız.”

Diğer yandan Massa, en güçlü rakip olarak gösterilen Red Bull Racing’i de değerlendirdi: “Öncelikle onlar geçen yıl en iyiydiler ve bu yıl da burada çok hızlı görünüyorlar. Onlara dikkat etmek gerek.”

Kubica Hızla İyileşiyor

Renault takım doktoru Riccardo Ceccarelli, Robert Kubica’nın fiziksel ve psikolojik olarak iyileşme sürecinin çok hızlı ilerlediğini ancak Polonyalı’nın piste ne zaman dönebileceği konusunda öngörüde bulunmanın imkansız olduğunu söyledi.

Doktorların ellerinden geleni yaptığını, Kubica’nın da bir an önce iyileşmek için tüm gücüyle çaba sarf ettiğini dile getiren Ceccarelli, “İyileşme sürecinin bundan sonra ne kadar zaman alacağını bilebilmemiz mümkün değil. Doğal sürecin işlemesini ve vücudunun kendini yenilemesini beklemek zorundayız” dedi.

Ceccarelli, “Kubica’nın iyileşme hızı bizim için şaşırtıcı değil çünkü biz Robert’i iyi tanıyoruz. Ancak hastanedeki doktorlar için tedaviye böyle hızlı cevap verebilmesi büyük şok oldu. Bünyesi çok güçlü. Bunu biliyor olsak da kalan sürecin ne kadar hızlı olacağını bilemiyoruz. Bekleyip göreceğiz” diye konuştu.

İtalyan medyasında Kubica’nın dirseğinden bir kez daha ameliyat olacağı iddiası yer aldı.

10 Mart 2011 Perşembe

“Kurallar Konulmalı”

Rubens Barrichello, hareketli arka kanatların kullanımı konusunda derinlemesine ve net kurallar uygulanmaması durumunda bu yeni teknolojinin güvenlik açısından tehlike oluşturabileceğini söyledi.

“Hareketli kanatlar yalnızca uzun düzlüklerde ve geçiş yapılırken kullanılmalı. Antrenman ve sıralama turlarında hızlı virajlarda kullanılmaya kalkılırsa ciddi kazalara neden olabilir. Bu F-kanalı gibi bir teknoloji, her virajda kullanılırsa kabus haline gelebilir” ifadelerini kullanan Brezilyalı pilot, sıralama turlarında daha iyi zaman dereceleri elde etmek isteyebilecek pilotların ciddi kazalar yaşayabileceğine dikkat çekti.

KERS ve hareketli arka kanatların kullanımının pilotların yola olan konsantrasyonlarının azaltabileceğini de sözlerine ekleyen tecrübeli pilot, “Olası tehlikeleri iyi değerlendirmeli ve gereken önlemleri almalıyız” diye konuştu.

9 Mart 2011 Çarşamba

Button: “Rakiplerimizin Gerisindeyiz”

McLaren pilotu Jenson Button, 2011 sezonunun ilk yarışlarında önemli rakipleri Ferrari ve Red Bull’un gerisinde kalabileceklerini söyledi.

Sezon öncesi testlerinde elde ettikleri toplam mesafe ve hızlı turlarına bakıldığında bu iki takımın oldukça güçlü göründüğünü dile getiren 2009 Pilotlar Şampiyonu Button, “Bu sadece bir öngörü. İyi yarışlar çıkartamayacağımızı söylemiyorum. İlk günden itibaren çok önemli yol kat ettik ancak Ferrari, Red Bull ve diğerleri arasındaki güçlü bir-iki takım ile mücadele etmek için yeterli olmayabilir” diye konuştu.

İngiliz pilot, Barcelona’daki son testlerde mümkün olduğunca ilerleme kaydetmek istediklerini vurgulayan Button, ilk gün Red Bull pilotu Mark Webber’in arkasından ikinci en hızlı zamanı elde etmesine rağmen hız, gelişim ve dayanıklılık açısından son testlere mükemmel bir başlangıç yaptıklarını söyleyemeyeceklerini ifade etti.

Button, Avustralya’da Red Bull ve Ferrari pilotlarının hemen ardından finiş görmelerinin iyi bir sonuç olarak algılanabileceğini belirtti.

Webber İlk Günün Lideri

Barcelona’daki son sezon öncesi testlerinin ilk gününde en hızlı zamanı elde eden isim Red Bull pilotu Mark Webber oldu. Şimdiye Barcelona’da test sezonunda elde edilen en hızlı dereceye imza atan Avustralyalı, takım olarak yeni sezona hazır olduklarını söyledi.

McLaren’den Jenson Button, Renault’dan Vitaly Petrov, Sauber’den Sergio Perez ve Renault’nun diğer pilotu Nick Heidfeld’in ilk beşte yer aldığı ilk günde Lotus adına AirAsia GP2 pilotları Davide Valsecchi ve Luiz Razia piste çıktı.

 1.  Mark Webber        Red Bull-Renault      1m22.544s           97
2. Jenson Button McLaren-Mercedes 1m22.910s + 0.366 74
3. Vitaly Petrov Renault 1m22.937s + 0.393 27
4. Sergio Perez Sauber-Ferrari 1m24.117s + 1.573 90
5. Nick Heidfeld Renault 1m24.735s + 2.191 20
6. Paul di Resta Force India-Mercedes 1m25.039s + 2.495 38
7. Davide Valsecchi Lotus-Renault 1m25.406s + 2.862 50
8. Sebastien Buemi Toro Rosso-Ferrari 1m26.004s + 3.460 48
9. Nico Hulkenberg Force India-Mercedes 1m26.030s + 3.486 31
10. Luiz Razia Lotus-Renault 1m26.723s + 4.179 29
11. Jerome D'Ambrosio Virgin-Cosworth 1m32.060s + 9.516 57