13 Nisan 2010 Salı

2008 Singapur Kaza-Skandalı Dosyası Kapandı

2008 Singapur GP'de yaşanan kaza skandalı dosyası, eski Renault takım direktörleri Flavio Briatore ve Pat Symonds ile 2013 sezonunun başlangıcına kadar F1'de ve 2011 sezonunun sonuna kadar da FIA'ya bağlı diğer serilerde yer almamaları konusunda yapılan anlaşma ile kapandı.

Peki Singapur 2008'de neler yaşanmıştı?




28 Eylül 2008... Renault'un iki pilotu, Piquet ve Alonso Singapur'daki yarışa 16 ve 15. sıradan başlamışlardı. 12. turda Alonso erken pite girerek az miktarda yakıt alıp hafif otomobille önündeki pilotları geçmeye çalışacaktı. Ancak bu pit-stop üzerinden henüz üç tur geçmemişti ki, takım arkadaşı Piquet 17. virajda otomobiliyle duvara çarptı.


Kaza, güvenlik aracının piste girmesine sebep oldu. Diğer pilotlar da güvenlik aracının pistte olduğu sırada pite girdiler. Ancak erken pit-stop yapan Alonso'nun ardına yerleştiler ve yarışın sonunda kazanan Alonso oldu.

Flavio Briatore ve Pat Symonds, yarış sonrası, kazanın ve güvenlik aracının piste girmesinin Alonso için şans olduğunu dile getirseler de "şans"ın bu kadarı bazılarını pek ikna edemedi.

26 Temmuz 2009'da Nelson Piquet Jnr, takımı Renault tarafından kovulunca suskunluğunu bozdu ve Singapur'daki kazayı takımının direktifi doğrultusunda yaptığını söyledi. Kanıtları FIA'ya teslim etti ve ifadesinde Briatore ve Symonds'ın kendisine 17. virajda aracı duvara vurmasını söylediklerini belirtti.
İddiaları yalanlayan Renault takımı, 15 Eylül 2009'da, kaza öncesinde ve sonrasında Piquet Jnr, Alonso, Symonds ve Briatore arasında geçen telsiz konuşmalarının The Times gazetesinde yayınlanmasının ardından Briatore'nin sorumluluğu altında bir hata yapıldığını belirten bir açıklama yayınladı.


Alonso'nun içinde yer almadığı tespit edilen skandal sonrasında Nelson Piquet Jnr af kapsamına alınarak ceza almadan kurtuldu. Renault ise iki yıl içerisinde benzer bir suç işlediği taktirde yarışlardan men edilme cezası aldı.

Ancak olaydan sorumlu oldukları karara bağlanan Symonds ve Briatore ile ilgili ceza bugüne kadar netleşmemişti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder