2 Haziran 2010 Çarşamba

Dilara Gönder'in Schumacher Röportajı İçin Zorunlu Açıklama

TRT Formula 1 ekibinden Dilara Gönder, Schumacher röportajıyla konuyu anlamayan ve anlamak istemeyenler tarafından şık olmayan bir şekilde yıpratıldı.

Kimi internet siteleri “Schumacher TRT spikerini fena bozdu” diye vererek, fena halde kendileri irtifa kaybettiler.

Olay aynen aşağıdaki gibidir ve Dilara kendisi için tatsız konuyu konuşmak istemeyen bir efsaneye gösterdiği hanımefendilikle iyi bir evsahibi olmuş, ayrıca röportajı montajlamayarak kararı seyirciye bırakmıştır.

2006 yılındaki Monaco sıralama turlarında Michael Schumacher sıralama turları esnasında Rascasse virajında otomobilini stop ettirip kenara çekmiş, pol pozisyonu alacak hızlı bir turla gelmekte olan Alonso’nun iyi derece elde etmesini engellemişti. Sıralama turlarının ardından komiserler bunun bir teknik sorun olmadığını Schumacher’in otomobilini kurnaz bir taktikle rakibini engellemek amacıyla durdurduğunu belirledi ve Alman pilot ceza alarak yarışa pit alanından başladı.

2010 Monaco’da son turda güvenlik aracı pisti terkederken Schumacher Alonso’ya atak yaparak geçer ve yarışı bir üst sırada bitirir. Daha sonra kuraldaki açıklık üzerine tartışmalar başlar ve Schumi’nin manevrası kural dışı kabul edilerek 20 saniye ceza alır.

İki olayın kahramanı da Alonso ile Schumacher’dir.

2010 İstanbul’da Dilara Gönder Schumacher ile özel bir röportaj yapar ve Monaco 2006’yı sorar... Schumacher hayır ben değildim Massa idi cevabını verir. Dilara ısrar eder Schumi hayır der.. Oysa ta kendisidir ve Dilara’nın ne demek istediğini anlamıştır. Dilara üstelemez ve röportaja devam eder.

Schumi konuya girmek istememektedir..

Bu röportajın bir haber değeri vardır ve montajlanmaz..

F1’i bilenler için Schumi’nin tavrı makaslanmaz. Ancak internet siteleri üzerinde konu Dilara’nın gafı gibi anlamsızca saptırılır ve gazetecilik yapan bir genç insanın emeği heba edilir.

RTL gibi bir yayın yapan tüm pilotlarla, takım patronlarıyla ve teknik ekiplerle canlı röportaj yapan TRT’nin bu yayını haber olmaz, ama Schumacher’in konuyu değiştirmek istemesi üzerine terbiyeli davranan Dilara suçlu ilan edilir. Schumacher’in onu bozduğu şeklinde manşetler atılır.

Tamam haberin içinde aslında Dilara’nın haklılığı yazılıdır ama manşetten vurulmuştur genç gazeteci...

Türkiye Grand Prix’sindeki röportaj ve haberleriyle McLaren-Mercedes ve Mercedes GP takımlarından ayrı ayrı teşekkür alan Dilara ve Erbatur’la ekip olarak gurur duyuyoruz..

Okay Karacan

13 yorum:

  1. evet bence anlamlı bir yazı olmuş anlamak istemeyen anlamaz ama dilara hanım yarışlar başladığından bugüne kadar çok güzel işler başarmışlardırerbatur beyle beraber bugüne kadar f1 izlerim ve ilk defa trt kadar güzel yayın görmedim diyebilirim bunun anlamıda magazini olsun f1 kulübü olsun limit yok olsun vede sunum olarak harika bir izlenim zevki veriyorlar tüm kurum adına teşekkür ederiz başarılarınızın devamını dileriz metin özdemir

    YanıtlaSil
  2. Dilara Hanım'ın röportajını izledim ve bu konuda Dilara'yı takdir ettim... Shumi'nin zaten Alonso ile bir alıp veremediği var ve bu hataları ile efsanesini çiziyor... Şu anda bir bölü(slahs) atmış durumda, devam ederse bu çarpıya dönüşür, Shumi dikkat etmeli...

    YanıtlaSil
  3. evet bende denk geldim bu haberlere aynı başlıkla ama zaten o tarz sitelerde yalan uydurma yanlış haberin sonu gelmediği için hiç şaşırmamıştım. bide türkiyenin en çok tıklanan sitelerinden biri ama maalesef kaliteli haberle değil sallama haberle bu seviyeye geldiler.

    YanıtlaSil
  4. Bu tip haberleri yazanlar ne F1'ı doğru düzgün takip ederler, ne de Dilara'nın diğer röportajlarından haberleri vardır. Dilara'nın o haberleri yapanlardan kat kat üstün bir gazeteci olduğunu hepimiz biliyoruz. Emekleri heba olmuş değil, içi rahat olsun.

    Schumacher'in Rascasse olayıyla ilgili konuşmak istemediği biliniyor. Dilara'nın sorusu zekiceydi ama Schumacher'in o meşhur gururu yüzünden bu soruyu savuşturacağı da belliydi. Ama yalan söyleyerek savuşturmaya çalışması çok acemice oldu, Schumi'ye yakışmadı.

    Ben Dilara'nın röportajında Schumi'nin Dilara'yı bozduğunu değil, sıkıştığı zaman yalana başvurduğunu öğrenmiş oldum.

    Adamlar daha haber yazmayı beceremiyorlar ki (http://ff.im/llbhB) Dilara sıkmasın canını :)

    YanıtlaSil
  5. Dilara Gönder'in yayınlar esnasında Almanca yaptığı röportajları "simulatane" çevirdiğini ifade etmesi haricinde yanlış bir tutum veya davranışı olmamıştır. Schumacher röportajında da durumu gayet güzel şekilde idare etmiştir. Kendisini tebrik ederiz.

    Yalnız RTL meselesini biraz daha düşünmekte fayda var... Öyle olmak zorunda değil tabii ki, fakat olduğunu da iddia etmeyelim.

    YanıtlaSil
  6. dilara, formula1'e sadece türkiyede olduğu zaman geniş yer ayıran, diğer yarışlarda kibrit kutusu kadar yer ayırmayan bazılarının karalayamayacağı kadar çok başarılıdır. bu konuda da önü hayli açıktır. hiç bozmadan devam. f1 yayınları türkiyede rtl seviyesine gelecekse, dilara, erbatur, serhan acar ve f1 ekibi sayesinde olacaktır. adım adım gideceğiz, ama hem türkiyede f1 kültürü sağlamlaşacak, hem de avrupanın kıskanılacak derecede güzel yayınlarına imza atacağız.

    YanıtlaSil
  7. (Bu haberin öncekine attığım gibi negatif eleştiriyi kabul etmeyip yayınlamayacaksınız büyük ihtimalle.)
    Shumi'ye o nasıl sen olmazsın diyerek haber yapmanız bile garip, o konuyla ilgili röportaj vermediğini ya da ters cevapladığını bir önceki yarıştan anlamanız gerekmiyor mu? şansınızı zorlarsanız bu tarz bir cevap almanız doğal.
    Bu konudaki hata dışında gayet kaliteli, dolu dolu röportajlar yapan Dilara 'ya başarılar diliyorum.

    YanıtlaSil
  8. Gereksiz yere büyümüş ve uzatılmış bir durum bence. Küçük bir sohbette anlık kullanılan kelimeler... Dilara burada ne kadar suçluysa biz de o kadar suçluyuz.

    YanıtlaSil
  9. Schumi tarihin en başarılı f1 pilotu, yalan atması iddiası mantıklı gelmiyor, yanlış hatırlamıştır herhalde. Dilara Hanım doğrusunu yaparak üzerine gitmedi Schuminin (Ayrıca Almancası süper gerçekten söyelemeden edemicem)

    YanıtlaSil
  10. bu seneki röportaj kadrosunun yaptıkları ortada fazla konuşmaya gerek yok. ntv ve cnn deyken röportajı bırak uzaktan kameraya çekemiyorlardı pilotları. dilara gönder=başarı+güzellik :)

    YanıtlaSil
  11. dilara gönder çok güzel bir hatun.hemde çok başarılı.bilmem kaç lisans biliyo ben bu yaşıma kadar paso ingilizce öğrendim gene tık yok nato kafa nato mermer helal olsun dilara hn.

    YanıtlaSil
  12. yorumlardada göruyorumki F1'i, Tüm TRT ekibindeki değerli çalışanları bilen insanlar bunun farkında. Ben şunu anlamıyorum bu eleştiren insanlar Shumi'nin karşısında dursa dili tutulur. Ayrıca ingilizcesi çok iyi olmayan insanlarında eleştirileri oluyor. acaba onlar ne kadar biliyor. Ben ve F1'i yakından takip edenler fark etmişlerdir 2 senedir TRT yarış öncesi ve yarış sonrası ne kadar F1 yayını oldugunu ne kadar emek verildigini özellikle Okay abi ve ekibinin F1'i sevdirmek için ne kadar çabaladıgını...

    Kısacası bu röportajı ben bir çaylaklık değil, sizinde dediğiniz gibi Misafirperverlik ve uzmanlık olarak görurum

    YanıtlaSil
  13. Dilara bence yıpranmaz, kalitesi belli çünkü. İngilizcesini ilerletirse ve bilgi düzeyini biraz daha genişletirse dünya çapında bir spor spikeri olur. Erbatur ise biraz yapmacık duruyor, röportaj yaparken hep aynı kelimeleri kullanıyor ve zaman zaman sığ sorular soruyor.

    YanıtlaSil