10 Aralık 2010 Cuma

F1'de Radikal Değişiklikler


FIA Motor Sporları Konseyi, F1 Komisyonu tarafından öngörülen kural değişikliklerini onaylandığını açıkladı.

Buna göre, 2011 sezonundan itibaren takım emri yasağı kaldırılıyor. Ancak FIA, sporun itibarına zarar verebilecek şekilde takım emri uygulanması durumunda takımlara ceza verebilecek. Bir başka yenilik ise takımların geçiş lastiği kullanmasına izin verilmesi olacak. Geçen sezonda yağmurlu havalarda takımlar yalnızca yağış lastiklerini kullanabiliyorlardı.

Hareketli arka kanatların kullanımı onaylanırken, esnek ön kanat tartışmalarının önlenebilmesi için araç gövdesiyle ilgili kurallar da sıkılaştırılarak ön bölüm için testlerde daha fazla güç kullanılacağı açıklandı.

Vites kutularının ise bundan böyle 5 yarış üst üste kullanılması gerekecek.

2012’den itibaren ise tüm takımların telsiz görüşmeleri yayıncı kuruluşlara açılacak.

2013 sezonunda takımlar 2.4 litre V8 motorlar yerine 1.6 litrelik 4 silindirli direk enjeksiyonlu motorlar kullanılmaya başlanacak. Bu değişiklik sayesinde yakıt tüketiminde %35’e varan azalma beklenirken enerji geri dönüşümü sistemi sayesinde mevcut motor gücüne ulaşılacağı bildiriliyor.

Motor kullanımına da kısıtlama getirilecek. 2013’te pilotların sezon boyunca 5 motor hakkı olacak ve bir sonraki sezonda bu sayı dörde indirilecek.

Son alınan kararlarla sportif değişikliklere de onay çıktı. FIA Yarış Yöneticisi, güvenlik açısından gerekli görüldüğü taktirde pit alanını kapatabilecek ve gerekli koşullarda pilotların güvenlik aracını geçmesine izin verilebilecek.

Kural değişikliklerinin birkaç gün içerisinde yazılı olarak kamuoyuna duyurulması bekleniyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder