11 Kasım 2010 Perşembe

Abu Dabi Yas Marina Pistini Tanıyalım


Formula 2010 sezonu, bu hafta sonu Abu Dabi GP’siyle tamamlanıyor. Yas Marina Pisti’ndeki son yarışta, tam dört şampiyonluk adayı mücadele verecek. Red Bull Racing’in Brezilya’da Takımlar Şampiyonu olmasının ardından, son yarışta ise Pilotlar Şampiyonu belli olacak.

İlk yarışına geçtiğimiz sene ev sahipliği yapan Yas Marina Pisti, özellikle göz kamaştıran yapılarıyla dikkat çekiyor. Oldukça ihtişamlı tasarıma sahip pist, son yılların moda olan tasarımcısı Herman Tilke tarafından çizildi. Pist bir adada bulunuyor ve su parkı, Ferrari World parkı da bulunuyor.

Pist, 5.554 km’lik uzunluğa sahip ve yarış 55 tur üzerinden düzenleniyor. 21 virajlı pist, pilotları hayli zorluyor ve otomobilleri de özellikle aerodinamik özellikleriyle sınıyor.

2. virajdan 5. viraja kadar otomobilin hızlı virajları dönme yeteneği adeta test ediliyor. Yedinci virajın ardından ise Kore’den sonra F1’in en uzun düzlüğü karşımıza çıkıyor.

Ama pistte özellikle 5, 6 ve 7. virajlar kritik öneme sahip. Bu yavaş virajlarda, otomobiller önemli zaman kazanıp önemli zamanlar kaybedebiliyorlar.

Frenler açısından pist, oldukça zorlayıcı olabiliyor. Bu açıdan Yas Marina Pisti, Melbourne’deki Albert Park’a benzetiliyor. Ancak frenleri de, Monza kadar yormuyor.

Yas Marina’da otomobilin çekiş gücü önem taşısa da, mühendislere göre aracın dengesi çok daha kritik. Hızlı virajlardaki yön değişimi sırasında dengeli olan otomobiller, Yas Marina’daki final yarışında çok avantajlı olacaklar.

Tüm bu veriler, Red Bull otomobillerinin avantajlı olacağını gösteriyor. Ancak Alonso’nun puan avantajının olması da işleri oldukça karıştıracak.

Bununla birlikte 2009’da yapılan ilk Abu Dabi GP’sinde pol pozisyonunu Lewis Hamilton, yarış galibiyetini ise Sebastian Vettel almıştı. Ayrıca en hızlı tur da 1dk 40.279sn ile Vettel’e ait.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder